Dit artikel is afkomstig uit 29-03-2010.

Historie

Mijn ervaringen bij De D-Roolse Rakkers.

Het moet eind 1986 geweest zijn dat men mij vroeg om voorzitter te worden van “De rakkers”. Ik kwam die dag uit school (zat in Terneuzen op school) toen Pascal van Delft, Patrick Freijzer en Wilfried Hemelaar mij kwamen vragen of ik dit wilde doen. Toen in die begin tijd was dat wel iets bijzonders. Maar even terug over de naam. Voor dat het “de rakkers” werden, vond Wout van Delft (die mede aan de wieg stond) “Het Nieuwe Diep” wel een goede naam. De groep vond deze naam lijken op een bejaardenhuis en werd het dus niet.

1987

In dat carnavalsjaar tijdens de optochten hadden we onze eerst wagen.
Gebouwd werd er bij “De rechter” welk huis nu gesloopt gaat worden voor de rotonde naar de nieuwe rondweg. Mensen die van het allereerst uur aanwezig waren en nu nog zijn: Patrick Freijzer en Jurgen Vermeulen. Verder William Freijzer, Mike Vermeulen, Bart Dobbelaar, Leon van Rijswijk, Pascal van Delft, Patrick van Delft, Wilfried Hemelaar, Annelies van Essen en Patrick de Kock.
Onze eerst bouw onderdelen waren, Onderstel van caravan en “de Pony” van Ad Franse.
(Ad was samen met Lenny beheerder van Café de Kroon)
We kochten, Twee Bananen van Polyester. Toen die tijd speelde Bananensplit, dus zodoende waren wij het team van “Bananensplit”. We maakten camera’s deze werden vele malen zwart met geel geverfd en uiteraard werd de auto ook in die kleuren gestoken. Toen die tijd hadden we nog geen speciale bijpassende kleding, maar we gingen wel creatief om met onze kostumering (bijgevoegd de vier foto’s van “Het bananensplit Team”

 

 

1988: Ons tweede carnavalsjaar.

Onze vorig bouwplaats was immers te klein geworden en we vonden plaats bij , de familie Kraan. Allereerst was het daar telkens een gezellige ambiance, Frans, Corry en Annick zagen nou niet direct veel mensen over de vloer van Terhole. Maar toen wij kwamen bouwen was er eerst altijd Koffie en nog eens Koffie (gewoon hetzelfde koffiezakje, Niekie gooi er nog maar wat water bij) Je moest wel zorgen dat je zelf zij we gaan starten anders zat je daar heel de avond binnen.

Wat bouwen we dit jaar. “Koningin Bijatrix” Het onderstel van de caravan werd een “cocon” en de auto een “Bij”. Terhoogte van de motorkap werd een Poort gebouwd, de kop kon bewegen en viel zo tussen de twee rode punten van de toren.
Er werd eerst gelast “Vast is Vast” was een veel gebruikte kreet ook gaas en kranten papier en veel behangplaksel. Vooral de Cocon was enorm sterk. We hadden inderdaad al veel bijgeleerd tegenover ons eerst jaar. Annie Hemelaar maakte onze kostuums. Toepasselijk waren dat Bijenpakken Geel-Zwart en Oranje-Zwart op iederpak stond een toepasselijk naam op de achterzijde. Bij-val, Bij-voegsel enz. De hoofden maakten we zelf, creatief een ballon opblazen en krantenpapier eromheen en plakken maar.

We hadden al een eigen rolverdeling. Zoals ook het eerste jaar was Wiflried de chauffeur, was de enigste die een rijbewijs had. Patrick Freijzer was zoal toen en nu nog is het verlengstuk van de chauffeur, hielp deze ook kijken en gaf aanwijzingen. Jurgen kreeg de rol van Imker.
Erik Nielandt sloot zich aan bij de groep en Claudia Beaurain was ook van de partij. Annelies was er hier niet meer bij. Dit jaar ook beter muziek, meer beweging dus leerden we bij.
Enig minpunt was de botsing tijdens het naar huis rijden uit Hulst, Ter hoogte van het Zoutvaatje kwam een fietser gereden tussen Onze bijenpoten en een auto (wij waren juist aan het voorbijsteken) Toch een flinke schrik en een Witte Jurgen in de politiebus.

1989: Playbacken

In 1989 deden we nog mee aan de playback show in het café op Terhole. Met het nummer, Doe een stapje naar voren doe een stapje terug. De dienstplicht kwam er voor sommigen van ons aan dus daarom deze outfit. We haalden de tweede prijs achter, de rivalen in die tijd “De Kloojoos”. Hier konden we nog niet boven komen ook niet in de optocht, deze groep was ouder en meer ervaring. Maar de kentering is nabij en de Rakkers schieten naar boven.

Zelf ben ik in 1989 gestopt bij de Rakkers en later naar “De Loetzers” gegaan daar ben ik momenteel actief raadslid en secretaris. Ik heb de Droolse Rakkers inderdaad zien groeien en veranderen naar Droolse Woepers. Gelukkig is de verstandshouding steeds goed gebleven toen ik daar gestopt ben. Momenteel houden we carnaval op Terhole levend. In 2004 werd tijdens carnaval duidelijk wat we voor elkaar kunnen betekenen. “De Loetzers” toch al weer 34 jaar het “Vlaggenschip” in het dorp, maar met storm doen ze graag een beroep op de Woepers en De Leuters om het schip op koers te houden. Deze samenwerking zal ook in de komende jaren bepalend zijn, immers in een klein dorp staan de mensen niet in de rij om bij een Raad van elf te komen. Maar eerlijk is eerlijk het doet me altijd wel weer een “euforisch” gevoel geven als ik De Droolse Woepers zie komen aanrijden met een nieuwe creatie.
Diep van binnen ben ik met ze meegegroeid alleen op een Loetzer Vlaggenschip.

Op Terhole

Langs deze weg wens ik ze nog alle goeds toe voor de komende carnavalsjaren, het is niet steeds eenvoudig om alles tijdig rond te krijg, maar het lukt ze wel.
Wagenbouwgroep Droolse Woepers in 2004, 1e op Vogelwaarde 2e in Hulst 1e op Terhole en 1e op Kloosterzande.
Deze bouwgroep vind je alleen maar. …..Op Terhole.

Vriendelijke Groeten.
Alex Beaurain (reporter voor de D’roolse woepers)